Andipolitefsi > Οικονομία > «Μυστικός δείπνος» απόψε στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα… χωρίς την Ελλάδα

«Μυστικός δείπνος» απόψε στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα… χωρίς την Ελλάδα

frghdgfjh

Νέα μέτρα για να «βγει» το πρόγραμμα ζητά το ΔΝΤ, διαφορετικά αποχωρεί – Δύσκολα θα αλλάξει στάση το Ταμείο, λένε κοινοτικές πηγές – Στις Βρυξέλλες (αλλά όχι στο «δείπνο των 6») και ο Τσακαλώτος

Στην διαπίστωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει» φαίνεται τελικά πως έχει προσαράξει η διαπραγμάτευση. Καθημερινές πλέον είναι οι παρασκηνιακές επαφές και διαβουλεύσεις των ευρωπαίων δανειστών, που συνεχίζονται και απόψε στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να μεταπείσουν το ΔΝΤ για να επιστρέψει στην Αθήνα και να μπει στην τελική ευθεία η αξιολόγηση. Το εγχείρημα όμως αποδεικνύεται δύσκολο καθώς, όπως λένε πηγές μέσα από την διαπραγμάτευση, είναι βαθιές οι αιτίες για τις οποίες το ΔΝΤ εμφανίζεται ανυποχώρητο.

Σε αυτό αποσκοπεί πάντως το «δείπνο των 6», το οποίο προγραμματίζεται για το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Εκεί, μετά τη μυστική συνάντηση των Ευρωπαϊκών θεσμών στη Φραγκφούρτη, οι Ντέκλαν Κοστέλο με τον προϊστάμενό του Μάριο Μπούτι από πλευράςΚομισιόν και οι Ράσμους Ρέφερ με τον προϊστάμενό του Μπενουά Κερέ από πλευράς τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα προσπαθήσουν να πείσουν την Ντέλια Βελκουλέσκου και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και να επιστρέψουν στην Αθήνα, κυρίως λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει το προσφυγικό ζήτημα.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αυθημερόν, αλλά για άλλους λόγους, και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος (μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για ενημέρωση για το ελληνικό ζήτημα) που όμως δεν θα συμμετάσχει στην «κλειστή» σύσκεψη των δανειστών.

Τι τελικά διακυβεύεται όμως στην αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες;

Πηγές με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν πως το ΔΝΤ δεν μεταπείθεται εύκολα, όχι γιατί διαφωνεί στις εκτιμήσεις για το ένα ή το άλλο μέτρο (ή για κάποια επί μέρους μεγέθη όπως το δημοσιονομικό κενό) αλλά επειδή δυσπιστεί πλέον αν συνολικά μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα. «Αυτοί βλέπουν πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει» έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, εννοώντας ότι χωρίς Ανάπτυξη ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν είναι εφικτός και, άρα, δεν μπορούν να δώσουν «λευκή επιταγή» στην ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι Ευρωπαίοι από πλευράς τους θέλουν να μην πιέσουν άλλο τώρα την Ελλάδα, αφού τα προβλήματα κυκλώνουν την χώρα από παντού. Για αυτό δείχνουν πιο συμβιβαστικοί για τα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και για τις αλλαγές στις συντάξεις, για το 2016-2017 τουλάχιστον. Δεν ισχύει πάντως το ίδιο για τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», μέτρο που θεωρούν από τεχνικής άποψης απολύτως αναγκαίο, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και δεν το συσχετίζουν με το μεταναστευτικό.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «αν δεν βγαίνει το ελληνικό πρόγραμμα, ίσως αποφασίσει  το ΔΝΤ να βγει από αυτό».

Την σχετική «προαναγγελία» έκανε και ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας που σε τηλεοπτική του συνένετυξη την Δευτέρα, όταν ανέφερε πως είτε το Ταμείο πρέπει να κάνει στροφή στον «ρεαλισμό», είτε να πει εγκαίρως ότι αποχωρεί και να μην δημιουργεί πρόβλημα στην διαπραγμάτευση. Ουσιαστικά η Αθήνα ευελπιστεί ότι αν δεν σκεφτεί το ταμείο την έξοδό του από το πρόγραμμα, ίσως το σκεφτούν τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες, μηδέ εξαιρουμένων  της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επικαλέστηκε μάλιστα ο πρωθυπουργός και το «μαξιλαράκι» των περίπου 20 δισ. ευρώ που περίσσεψε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και είναι διαθέσιμο για τη χώρα μας, για να υποστηρίξει ότι και αν ακόμη αποχωρήσει το ΔΝΤ, δεν τίθεται ανησυχία για τον δανεισμό της χώρας ως το 2018.

Ποιος είναι όμως ο κίνδυνος που διαβλέπει και η κυβέρνηση από τις μυστικές διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ των δανειστών για την Ελλάδα, ερήμην της Ελλάδος; Να διολισθήσουν και οι Ευρωπαίοι δανειστές στις θέσεις του Ταμείου και τελικά να ζητήσουν πιο σκληρά μέτρα από την ελληνική πλευρά – κάτι που επί του παρόντος πάντως δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις τους.​

Related posts