Andipolitefsi > Η άποψή μας > Τα Hot Spot γίνονται για Τούρκους πρόσφυγες..

Τα Hot Spot γίνονται για Τούρκους πρόσφυγες..

tourkia

Είναι μια πραγματικότητα που θα την αντιμετωπίσουμε σύντομα… Αν παρατηρήσει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας, θα καταλάβει πως το επόμενο κύμα μεταναστών προς την Ευρώπη, θα είναι από την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ήδη σε πόλεμο. Περισσότεροι νεκροί έχουν υπάρξει τους τελευταίους μήνες σε Αγκυρα και Κωσταντινούπολη, παρά στη Δασμασκό. Σε πόλεις δεκάδων χιλιάδων κατοίκων όπως το Γκαζιαντεπ και το Ντιγιάρμπακιρ, γίνονται καθημερινά οδομαχίες, ενώ τις περισσότερες μέρες υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο πόλεμος στην Τουρκία έχει ξεκινήσει, κι από εκεί θα υπάρξει και το επόμενο κύμα μεταναστών. Κι αν πιστευουμε πως αυτό είναι κατι που δεν το γνωρίζουν οι ..απο πάνω μας, είμαστε γελασμένοι. Το μαρτυρά η αγωνία της Τουρκίας για την απελευθέρωση της visa, και πολύ περισσότερο το μαρτυρά η δημιουργία των hot spot  στην Ελλάδα. Είναι προφανώς πως ολες αυτές οι πόλεις παραπηγμάτων και containers που στήθηκαν, δεν αφορούν τους (αντε και) 50 χιλιαδες της Ειδομένης. Υπάρχει προετοιμασία για την υποδοχή περίπου 500 χιλιάδων προσφύγων. Εχουν γίνει hot spot  που είναι άδεια (στην Κω που έγινε ο κακός χαμος, είναι κλειστό..)

Ας δούμε τη δημοσίευση της DW, λίγες μέρες πριν και την ανάλυση του θέματος από την Huffington Post:

Γιατί οι Τούρκοι θέλουν διακαώς την κατάργηση της βίζα και γιατί πολλοί εκτιμoύν πως θα μείνει…άπιαστο όνειρο

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο που έπεvisaturkσαν οι πρώτες υπογραφές έως και την αναθεώρησή της πριν από λίγες ημέρες, ήταν εμφανές πώς πέραν από τις οικονομικέ απαιτήσεις- 3 + 3 δισεκ. ευρώ- το θέμα που «έκαιγε» περισσότερο την Άγκυρα, ήταν η κατάργησης της βίζας για τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν σε χώρες της Ζώνης Σένγκεν. Και μάλλον πολύ περισσότερο και από το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων…Γιατί; Γιατί σήμερα υπάρχουν σχεδόν ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια για την έκδοσή της.

«Αποσπάσματα κίνησης τραπεζικών λογαριασμών, αντίγραφα εκκαθαριστικών εφορίας, ενοικιαστήρια, βεβαίωση καταβολής εισφορών υγείας, αποδεικτικά επιστροφής ακόμη και πιστοποιητικά περιουσίας από το κτηματολόγιο. Όποιος ταξιδεύει εντός του ευρωπαϊκού χώρου Σένγκεν με βίζα χρειάζεται να προσκομίσει στην κυριολεξία ένα “βουνό” δικαιολογητικών», αναφέρει χαρακτηριστικά ηDeutsche Welle.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το καθεστώς αυτό ισχύει από το 1980 ενώ όσοι έχουν περάσει αυτή τη διαδικασία την χαρακτηρίζουν «εξουθενωτική, ενοχλητική και κοστοβόρα». Γι αυτό και η είδηση περί επίτευξης συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό επέφερε ανακούφιση στην πλειονότητα των Τούρκων που ταξιδεύουν ή επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

«Στην πράξη η κατάργηση της βίζας σημαίνει καταρχήν άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τα ταξίδια προς την Ευρώπη. Μέχρι σήμερα το 90% των Τούρκων πολιτών που ζητούσαν την έκδοση βίζας στις γερμανικές προξενικές αρχές στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη τη λάμβαναν. Υπό αυτή την έννοια η απελευθέρωση του μέχρι πρότινος καθεστώτος θεωρήσεων φαίνεται ως η λογική συνέπεια μιας ήδη κρατούσας τάσης. Τα νέα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση βίζας. Ωστόσο δεν αναμένεται να αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Οι αιτούντες θα έχουν το δικαίωμα παραμονής εντός του χώρου Σένγκεν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 90 ημερών (σε σύνολο 180). Mε τον περιοριστικό αυτό όρο αίρονται έτσι και οι φόβοι για εκμετάλλευση του νέου καθεστώτος από Τούρκους που αποβλέπουν μέσω της νέας δυνατότητας στο να εισέλθουν στην ΕΕ για να εργαστούν και να επωφεληθούν από τα κοινωνικά επιδόματα χωρών όπως η Γερμανία».

Για να καταργηθεί βέβαια η βίζα, η Τουρκία θα πρέπει να εκλπηρώσει 72 όρους όωπς η προσαρμογή των τουρκικών συστημάτων ασφάλειας προσωπικών δεδομένων και ελέγχου διαβατηρίων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. «Άλλοι όροι αφορούν τη συνεργασία με χώρες όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία. Για τους λόγους αυτούς ειδικοί εκτιμούν ότι ο Ιούνιος, ημερομηνία κατά την οποία ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν να τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι όροι, είναι μάλλον ουτοπική. Αυτό εκτιμά και ο Αλπέρ Ετσεβίτ, ειδικός σε θέματα σχέσεων ΕΕ-Toυρκίας από το Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ».

Kurdistan_projectΌπως δήλωσε, σύμφωνα με την DW, στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF τα θέματα της πάταξης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και μπορούν μόνο να επιλυθούν σε βάθος χρόνου. «Οποιοσδήποτε γνωρίζει έστω και λίγο την Τουρκία, καταλαβαίνει ότι όλα αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσα σε τρεις μήνες».

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη και ίσως συνδέεται και με την πιθανή κατάργηση της βίζας και είναι η νέα έξαρση της βίας στην νοτιοανατολική Τουρκία, με το κουρδικό ζήτημα να βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο. «Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία» αναφέρει η DW, «οι εχθροπραξίες που μαίνονται στην περιοχή ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέο μαζικό κύμα φυγής προς την ΕΕ και ειδικότερα τη Γερμανία, με πολλούς να κάνουν λόγο έως και για 350.000 Κούρδους. Πολλοί εξ αυτών έχουν την τουρκική υπηκόοτητα και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να φτάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες του Σένγκεν ως τουρίστες, μόνο με βίζα, χωρίς να περάσουν από την ισχύουσα διαδικασία παροχής ασύλου. Κι όπως τόνισε ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς στο γερμανικό ARD, όσο ο πόλεμος διαρκεί τόσο περισσότερο και οι Κούρδοι θα θέλουν να φύγουν στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία».

Πηγή: DW

 

Είμαστε το πιο εύκολο πέρασμα στην Ευρώπη για τους Τούρκους, Κούρδους με τουρκική υπηκοότητα, αλεβίτες ή ακομη και φανατικούς μουσουλμάνους. Οι αλλαγες στα σύνορα είναι κοντα και θα είναι ραγδαίες

Related posts